JASTREBARSKO
Grad Jastrebarsko smješten je u jugozapadnom dijelu Zagrebačke županije, na pola puta između Zagreba i Karlovca. Najznačajnije je vinogradarsko područje središnje Hrvatske. U okolici Jaske nekoliko je atraktivnih izletničkih destinacija: Ornitološki rezervat Crna Mlaka, Plešivička vinska cesta i najviši vrh Samoborske gore – Japetić.
Destinacije
Plešivička vinska cesta
Na Plešivici vinogradarstvo i vinarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, lozu su uzgajali možda već Iliri i stari Rimljani. Plešivičke kleti prepoznatljivi su simbol ovoga kraja u kojima su stoljećima nastajala plešivička vina, a u novije vrijeme sve poznatija i pjenušava vina. Na obroncima Plešivice, smjestili su se stoljetni vinogradarski položaji poznati još kao plešivički amfiteatri. Zbog svog prirodnog položaja i nagiba, ovi su amfiteatri plodne zemlje izvrsni za proizvodnju vrhunskog grožđa i vina. Ono što je u Francuskoj beaujolais, to je u Hrvatskoj portugizac-autohtona sorta Plešivice.
Perivoj dvorca Erdody
Dvorac Erdödy, četverokutni renesansni burg s ugaonim kulama okružen opkopom s vodom (tzv. „Wasserburg“), sagradio je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. godine. Oko dvorca je prekrasan Perivoj koji svojim postojanjem i vlastitom florom značajno doprinosi bogatstvu biološke i ekološke raznolikosti Jastrebarskog kraja. Perivoj je stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture.
Japetić
Japetić, najviši vrh Samoborske gore (879 m) jedno je od poznatih izletišta ovoga kraja. Zbog svoje očuvane prirodne ljepote, proglašen je rezervatom šumske vegetacije. Na samom vrhu je 12 m visoka piramida s koje se pruža lijep pogled na Samoborsko gorje. Još više očarava pogled s terase planinarske kuće na Žitnici odakle se za lijepa vremena dobro vidi Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe. Zbog odlične kuhinje, Žitnica je jedna od omiljenih izletišta.
Mlin i mlinarova Iža
Na području Jastrebarskog, kraja bogatog vodom, nekada je radilo mnogo mlinova. Do danas su ostali očuvani tek neki od njih, no u Etno udruzi Sveta Jana, svjesni koliki je njihov značaj bio u prošlosti, obnovili su jednog od njih. Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj izgrađen je oko 1890., a obnovljen 2007. godine. Uz mlin u Dragi Svetojanskoj od travnja 2009. godine stoji još jedno vrijedno kulturno remek djelo, Mlinareva iža. Sagrađena uz mlin na potoku Draga neprocijenjivo je bogatstvo koje podsjeća na prošlost, na to kako se ovdje nekada živjelo.
Repro Eko
Repro Eko je obiteljsko gospodarstvo specijalizirano za proizvodnju i preradu visokokvalitetne organski uzgojene hrane. Gospodarstvo se nalazi u okolici Jastrebarskog, u selu Volavje. Centralni dio gospodarstva čini obnovljeni stari mlin, uz potok, na pogon vodom. Nudi se i mogućnost organiziranja raznovrsnih seminara i radionica ekološkog karaktera, relaksacijskih i antistres programa, školskih izleta, vegetarijanskih i veganskih svadbi, noćenja, cateringa te mnoštvo drugih sadržaja.
Bačvarska zbirka obitelji Golub
Povodom 50 godina od utemeljenja bačvarske radionice Mirka Goluba u Jastrebarskom, obitelj Golub uredila je i za javnost otvorila bačvarsku zbirku sa 233 eksponata koja sadrži tradicijske ručne alate i naprave kojima se nekada koristilo u izradi drvenoga posuđa (jedan eksponat izrađen je u bečkoj tvornici alata J. Weiss&Sohn osnovanoj 1820.), stare fotografije tradicionalnog načina izrade bačava, kao i drveno posuđe korišteno u procesu proizvodnje vina (brente, čabri, vedra, lakomica, bačve raznih volumena i starosti / 1843 godina! / barilci). Zbirka je od Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2014.g. dobila status kulturnoga dobra. Hrvatska obrtnička komora 2013.godine bačvarskoj je radionici dodijelila status "Obrt s tradicijom".
Gradski muzej i galerija Jastrebarsko
Gradski muzej i galerija smješteni su u reprezentativno preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština Jastrebarskog kraja. Ovdje je izložena i glasovita "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada.
Franjevački samostan i Crkva sv. Marije
Ovo izvanredno sakralno zdanje spada u najvišu kategoriju spomeničke vrijednosti u Hrvatskoj. Gotička jezgra izgrađena je u 16. stoljeću, a podizanjem istočnog i zapadnog krila početkom 18. stoljeća, samostan i crkva dobivaju barokni karakter. Posebnosti zdanja svakako su bogat barokni inventar i brojne umjetnine. U sklopu samostana nalazi se knjižnica koja čuva vrijedne knjige i stare zemljopisne karte.
Izvor vode u Svetoj Jani
Zdrava, izvorska pitka voda danas je gospodarski simbol Svete Jane. Staro, vrlo izdašno termalno vrelo u selu Svetojanske Toplice od davnina potvrđuje da je ovaj kraj izuzetno bogat kvalitetnom vodom. Zbog svog uravnoteženog mineralnog sastava i vrhunske kvalitete, izvorska voda Jana koju puni Jamnica u punionici Celine, svrstala se u sam svjetski tržišni vrh i postigla izuzetan uspjeh.
Jaska Bike
Vozeći se biciklom mnogobrojnim označenim i neoznačenim stazama, šumskim putevima i cestama, upoznati ćete Jasku i okolicu na najbolji mogući način. Od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću, Jaska ima ponudu za sve afinitete. Također, nudi Vam se mogućnost da iznajmite i isprobate električne bicikle (gradske ili brdske). Moderno spremište za električne bicikle nalazi se kod Glazbene škole Jastrebarsko, a bicikli se iznajmljuju putem automatiziranog Nexbike sustava naplate. Svakako preporučamo da skinete aplikaciju 'Jaska Bike,' naime aplikacija Jaska Bike će uz pomoć vašeg pametnog telefona sigurno voditi kroz 8 zanimljivih ruta različitih karaktera. Pomoću aplikacije već se prije samog puta možete se pripremiti i saznati o svemu što na toj ruti možete vidjeti, ali i što vas na istoj očekuje.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.