IVANIĆ-GRAD
Grad se smjestio uz rijeku Lonju, u Moslavini, uz autocestu Zagreb – Lipovac, od Zagreba udaljen 38 km. Prvi se puta u zapisima Ivanić-Grad spominje još u 13. stoljeću (1246. g.). Grad je poznat i po lječilištu „Naftalan“ i tradicionalnoj manifestaciji „Bučijada“.
Destinacije
Naftalan – Jedinstveno ljekovito blago iz dubina
Zahvaljujući Panonskom moru koje je nekoć prekrivalo dijelove središnje Hrvatske, na području Ivanić Grada ispod zemlje krije se pravo bogatstvo – naftenska nafta. Od nje se destilacijom dobiva naftalan, zemno mineralno ulje nastalo taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama, dragocjeno zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Osim što je vrijedan, naftalan je i izrazito rijedak, pravi prirodni fenomen. Toliki da postoje samo dva nalazišta u svijetu – u Azerbajdžanu i u Hrvatskoj. Prvi nalazi kod Ivanić Grada otkriveni su 1960-ih godina, a 1989. osnovana je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, lječilište jedinstveno u europskim okvirima. Unatoč tome što je komercijalna upotreba naftalana u medicinske svrhe relativno novija pojava, ljudi za njegovu dobrobit znaju već stoljećima. Prve zabilješke o naftalanu ostavio je slavni svjetski putnik Marco Polo, no to se odnosi na nalazišta u Azerbajdžanu, na Putu svile. U Ivaniću se uspješno koristi za tretman reumatskih bolesti, bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti. Ljekovita kupka s naftalanskim uljem posebno je iskustvo, s blagotvornim djelovanjem na kožu i tijelo. Osim toga, stručnjaci su kreirali i specijalne kozmetičke proizvode na bazi naftalana: kreme, ulja i šampon kojima se nadopunjava liječenje u bolnici, ali su i dostupni na tržištu. Uz terapiju moćnim crno-smeđim uljem, u Naftalan se dolazi i radi ljekovite termalne vode. I nju je ostavilo nekadašnje Panonsko more, a vadi se s dubine od 1300 metara. Slana naftna voda bogata mineralima može spriječiti i liječiti brojne zdravstvene tegobe te povoljno djeluje na opće stanje organizma. Iako je prvenstveno usredotočen na širok spektar zdravstvenih tretmana, Naftalan je i poznato wellness i spa odredište. Smještaj je dostupan u 137 kreveta, od čega 26 s višim nivoom usluge. Sportski park u blizini Specijalne bolnice upotpunjuje ponudu Naftalana, dok moslavačka regija s razvijenim seoskim i vinskim turizmom ima svoje adute da zadovolji posjetitelje željne istraživanja okolice.


www.naftalan.hr

Grad „buča“
Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je u listopadu kada se održava najveselija i najposjećenija tradicionalna, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija Bučijada. Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača.


www.bucijada.hr

Poučne staze
Poučna staza šume Marča nalazi se na zapadnim obroncima Moslavačke gore u blizini sela Šumećani s polazištem iz ceste uz Seoski turizam Kezele gdje se može pojesti i osvježiti uz piće, kupiti suvenir ili domaći proizvodi. Staza je kružna, duga je 3.000 m, blago brdovita, lagana je za šetnju za sve uzraste, može se preći za 30-tak minuta normalnog hoda. Poučna staza šume 'Žutica' se sastoji od 10 poučnih točaka, a dužina staze je oko 2500 m. Poučna staza započinje kod lugarnice “Pleso”. Zamišljena je tako da posjetitelje provede kroz različite šumske sastojine. Tako prolazi kroz šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba, pa sve do poplavne šume poljskog jasena. Jednim dijelom prolazi uz riječno korito stare Lonje. 


https://www.tzig.hr/aktivni-odmor/

Škrlet
Škrlet je stara autohtona vinska sorta iz Moslavine. Daje osvježavajuće i lagano bijelo vino, a novi naraštaj vinara toj je zapostavljenoj sorti udahnuo nov život. Možemo očekivati velike stvari od njihova predanog rada na škrletu, a zasad uživajte u ovom moslavačkom vinskom endemu kao u savršenom piću za tople dane provedene u prirodi i društvu. Poznatiji su proizvođači Voštinić-Klasnić i Kezele.


www.vk.hr

www.kezele-vino.hr

Zdrastveni turizam
Specijalna bolnica 'Naftalan' - ljekovita nafta naftalan prava je rijetkost, a nalazište kod Ivanić-Grada jedno je od samo dva u svijetu i jedino u Europi. Naftalan se svrstava u prirodne ljekovite činitelje koji se od davnina koriste u očuvanju zdravlja i sprečavanju bolesti, a isto tako i u liječenju već nastalih bolesti i oštećenja. 


www.naftalan.hr


Hotel Sport osmišljen je kao oaza vitalnosti, sporta i opuštanja, Hotel Sport nudi uravnotežen wellness pristup i bogatu ponudu za rekreativne i profesionalne sportaše.


www.hotel-sport.hr

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.